Conferință cu tema „Efectele violenței domestice asupra dezvoltării unei comunități”

Congregaţia „Surorilor Providenţei” a organizat în data de 24 ianuarie 2016 în Aula Sinodală „Anton Durcovici” de la Catedrala Romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului” Iași o întâlnire de sensibilizare a publicului larg în cadrul Campaniei „Violența domestică factor important de excluziune și marginalizare socială.

 

Prin proiectul „STOP violenței domestice – START IUBIRII și RESPECTULUI”, asociația își propune diminuarea fenomenului violenţei domestice în comunitate şi mai ales a efectelor pe care acest fenomen le are asupra evoluţiei unei comunităţi în general şi a dezvoltării copiilor în special.

 

Întâlnirea a avut ca temă „Efectele violenței domestice asupra dezvoltării unei comunități” și a fost susținută de conf. Univ. dr. Fârte Ghe. Ilie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași.

 

Cu această ocazie cei aproximativ 40 de participanți au putut cunoaște în profunzime tipurile de violență domestică, ce efecte are acest fenomen asupra dezvoltări personale și cum putem să ne opunem și sa nu devenim victime.

 

Dl. Conf. Univ. dr. Fârte a invitat participanți să descopere în viața lor personală formele de violență domestică la care sunt supuși sau îi supun ei pe ceilalți (de la încălcarea aspiraților și dorințelor celorlalți la forme de abuz fizic). Perspectiva la care am fost invitați să reflectăm era foarte amplă, niciodată nu am evaluat acest fenomen atât de detaliat. Experiența prof. univ. Dr Fârte a contribuit esențial la înțelegerea în detaliu a ce înseamnă sau poate însemna pentru cineva violența domestică. De asemenea participanții simțindu-se încurajați de atmosfera deschisă au exemplificat și au pus întrebări despre cum poate o victimă a violenței domestice să se apere sau să-și schimbe acest statut.

 

Pe această cale dorim să mulțumim pr. paroh Benone Lucaci pentru disponibilitatea sa oferindu-ne oportunitatea de a beneficia de o sală potrivită evenimentului dar și tuturor celor care ne-au susținut în organizarea acestui eveniment.

Sr. Elisabeta Butnaru, Coordonator proiect