Un vis împlinit

„…am fost bolnav și m-ați vindecat.” (Matei 25,36)

28 februarie 2017, un vis al locuitorilor Cireșoaiei a devenit realitate. S-a inaugurat Centrul de Îngrijire la Domiciliu,  deschis în clădirea Grădiniței, cunoscută de localnici sub numele de Școala Veche. Dar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă în comunitatea noastră nu ar fi venit măicuțele de la Congregația Surorilor Providenței. Au muncit de ani de zile cu copiii, cu bătrânii, cu tot ce se întâmplă pe plan religios. Însă cel mai mult au lucrat pentru SĂNĂTATEA NOASTRĂ, cu majuscule, care este cel mai de preț bun, al tuturor, de orice vârstă.

La eveniment au participat foarte multe oficialități locale și invitați de seamă: dl. primar al orașului Slănic Moldova Gheorghe Baciu, însoțit de soția sa, d-na vice primar Mihaela Elena Anton, pr. paroh Marian Dascălu, pr. Marius Adam, pr. Petrică Dăncuț, paroh la Slănic Moldova, d-na prof. Daniela Mititelu, director al Școlii Gimnaziale Slănic Moldova, medicii de familie dr. Valentina Țurcanu și dr. Dorel Raape, d-na Gabriela Achihăi, președinte al Fundației de Sprijin Comunitar Bacău, pr. Egidiu Condac, director general al Caritasului Diecezan Iaşi, Maria Lupașcu de la Habitat for Humanity, dl. Ștefan Bucioacă, coordonator al proiectului, și nu în ultimul rând, fiul satului, primarul orașului Târgu Ocna, dl. Ștefan Șilochi, care, bonom cum e, a venit cu glume și a dat mâna cu toată lumea.

Am fost așteptați cu porțile deschise de gazdele noastre, Surorile Providenței, care ne-au întâmpinat cu pâine și sare. Momentul a fost marcat de prezența unei fetițe îmbrăcată în costum național. Localnici nu au fost prea mulți, un motiv ar fi că în sat se sărbătorea Marțea Grasă, iar gospodinele erau preocupate cu gătirea savuroșilor colăcei și nu numai.

În cuvântul de deschidere, sora Viviana a subliniat importanța unui astfel de centru pentru acest „Colț de Rai” aflat pe Valea Slănicului, motivând că motorul acestei slujiri se regăsește în afirmația Papei Francisc, în mesajul pentru Postul Mare, anume că „Omul este un dar și darul acesta pentru noi este prețios.”

A urmat apoi o scurtă ceremonie religioasă în care am mulțumit lui Dumnezeu pentru noul lăcaș de îngrijire al bolnavilor, după care dl. primar Gheorghe Baciu a tăiat oficial panglica de inaugurare. Fiecare a ținut să-și manifeste bucuria prilejuită de această reușită și s-au adus mulțumirile cuvenite principalilor autori al acestui proiect: Congregaţia “Surorile Providenţei”, Primăria Oraşului Slănic Moldova, Habitat for Humanity Comăneşti, SC Omega BC Communications, Centrul Diecezan Caritas Iaşi, Școala și  Biserica locală și nu în ultimul rând membrii comunității locale.

Centrul de Îngrijiri la Domiciliu va avea mai multe funcții: cea de cabinet școlar, centru logistic pentru îngrijiri la domiciliu, cabinet medical de cartier, ș.a.

Proiectul “Înfiinţare centru de îngrijire la domiciliu în Slănic Moldova” a fost finanțat de Fundaţia Vodafone în cadrul programului “Investiţii în mediul rural”, ediţia 2016-2017, derulat în parteneriat cu Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău.

Mulțumim din suflet pentru acest dar și ne rugăm pentru cei care au pus umărul și au făcut ca acest vis să devină realitate.

O mare realizare pentru sănătate!

Maria Bertalan