Noi activități la Centrul pentru Servicii Sociale „Sf. Luigi Scrosoppi”

În perioada februarie – aprilie 2017 activitatea Centrului pentru Servicii Sociale „Sf. Luigi Scrosoppi” a continuat cu noi provocări dar și cu activitățile obișnuite (atelierul de chitară și „Engleza cu Arthur”, jocul de fiecare zi, consiliere, suport pentru teme, etc.)

 

Bucuria ultimei zăpezi s-a transformat în creativitate și cooperare: omul de zăpadă și castelul fiind două dintre cele mai reușite creații ale lor. Am fost surprinși de inițiativa copiilor de  a face un castel de zăpadă, copii care comunică mai greu unii cu ceilalți au lucrat împreună ca o dovadă că jocul de grup este rezolvarea multor dificultăți cu care se confruntă cei mici.

 

A avut loc atelierul  de „Economie domestică” unde copiii au pătruns în tainele gestionării gospodăriei și a utilizării eficiente a utilităților și resurselor naturale. Desenul, filmulețele demonstrative au făcut mai ușoară înțelegerea unor noțiunii dificile chiar și pentru adulți. La sfârșitul atelierului copiii au mers în excursie la Târgu Ocna pentru a vizita filiala Băncii Transilvania unde prin amabilitatea dnei director a filialei Sdrobiș Carmen și a colegilor domniei sale, copii au aflat rolul banilor în societate, circuitul lor, modalități de economisire și cum funcționează în general o bancă. Unii dintre copii au declarat, la finalul vizitei, că le-ar plăcea să lucreze într-o bancă, „pentru că este frumos” (Antonio clasa a II-a). Cum orice excursie nu poate fi completă fără joacă și prăjituri, copii s-au distrat într-unul din parcurile orașului iar pentru momentul dulce am beneficiat de amabilitatea dnei Ivanov care i-a invitat pe copii la o prăjitură în restaurantul Hotelului Măgura.

 

Prăjitură pentru colegi a fost o surpriză dulce pe care câțiva copii au făcut-o pentru colegii lor. Cum avem mere din belșug în cămara Centrului copii au vrut să facă o prăjitură de mere pentru colegii lor, așa că în data de 22 februarie împreună cu Sr. Cristina Farțadi au creat o prăjitură delicioasă.

 

Atelierul de „Creativitate” s-a îmbogățit cu un nou membru dna Lavinia Stafie, care împreună cu dna Elisabeta și copiii, au pregătit mărțișoare care au fost foarte apreciate la evenimentul „Mărțișor pentru comunitate” al colegilor de la Centrul de Îngrijire la Domiciliu unde au fost vândute aproape în totalitate. Tot la atelierul de creativitate, voluntarii, împreună cu copiii au confecționat felicitări de Paște și ouă decorate cu multă imaginație, pentru părinți, educatori, sponsori și prieteni dragi.

 

În data de 1 aprilie un grup de 4 voluntari din Olanda ne-au vizitat împreună cu președinta Asociației „Împreună spre viitor”din Onești, iar cu această ocazie au adus daruri minunate pentru copii și au făcut diverse jocuri împreună. Păpușile primite de copii au fost îmbrăcate cu hăinuțe tricotate manual de o bunică olandeză iar băieți au primit lanterne cu dinam care le-au stârnit imaginația. Voluntarii olandezi au fost impresionați de primirea și vivacitatea copiilor dar și de ambientul frumos al naturii în care trăiesc copiii și și-au exprimat dorința de a se reîntoarce cu mare drag.

 

8 aprilie „Slănicul fără gunoaie” a ajuns la cea de a IV-a ediție și putem spune cu mândrie că beneficiarii Centrului pentru servicii sociale „Sf. Luigi Scrosoppi” au fost membri de bază a acestui grup chiar de la început. Acțiunea „Slănicul fără gunoaie” a fost inițiată acum patru ani de dna Anton Elena care din resurse proprii și împreună cu voluntarii, copii și adulți din cartierul Cireșoaia au ecologizat albiile râului Slănic și albiile pârâurilor adiacente. Este îmbucurător că anul acesta acțiunea a fost mult mai amplă și s-a desfășurat în toată localitatea Slănic Moldova.

 

Întâlnirile de formare cu părinții au continuat și în această perioadă. Alături de grupul de mame format, am avut ocazia să redescoperim: etapele de dezvoltare a copiilor 7-11 ani; principii de bază în educația copiilor; educația prin iubire. Împreună încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor copiilor dar și a părinților. Pe lângă întâlnirile de formare au fost acordate și ore de consiliere individuală părinților pentru a rezolva problemele punctuale cu care aceștia de confruntă.

 

Ioana Bucioacă

Asistent social