Excursie de neuitat la Slănic Moldova – aventură în natură și lecții de viață

Centrul pentru servicii sociale Sf. „Luigi Scrosoppi” din Cireșoaia în data de 26 iulie 2024, a organizat o excursie memorabilă la Slănic Moldova, oferindu-le copiilor o experiență inedită în mijlocul naturii. Însoțiți de echipa educațională și de patru membri ai jandarmeriei montane din orașul Slănic Moldova, participanții au avut parte de o zi plină de activități distractive și educative.

O plimbare cu telescaunul, lecții de viață în mijlocul naturii și aventură pe munte

Excursia a început cu o plimbare palpitantă cu telescaunul, care le-a oferit copiilor ocazia de a se bucura de un peisaj montan superb. Am pornit cu telescaunul de la baza Partiei de schi Nemira, copiii fiind însoțiți pe scaune de membrii echipei educaționale și de jandarmi. Ajunși în partea de sus a pârtiei, copiii au avut momente de bucurie, profitând de locul de joacă frumos amenajat.

După timpul de joacă, șeful de post al jandarmeriei, Florea Ștefan Cătălin, a prezentat participanților regulile de bază și tehnicile de supraviețuire în natură, după care am pornit pe un traseu montan pe munții Nemira, sub îndrumarea experților în siguranță montană.

Pe parcursul traseului montan, jandarmii ne-au oferit sprijin, informații și sfaturi despre protejarea mediului înconjurător, reguli de comportament în natură și posibile pericole pe munte. Aceștia ne-au instruit și cum să procedăm dacă ne întâlnim cu animalele sălbatice, cum să ne protejăm dacă apar condiții meteo nefavorabile, și cum să găsim soluții în caz de pierderea traseului.

Această experiență a fost mult mai mult decât o simplă plimbare în natură. Copiii au învățat despre importanța respectului față de mediu, au dezvoltat abilități de colaborare și au consolidat legăturile de prietenie. Mai mult, au avut oportunitatea să-și depășească propriile limite, mai ales frica de înălțime și teama de animalele sălbatice și astfel să crească încrederea în sine.

O ploaie neașteptată și un prânz delicios

Chiar dacă norii s-au arătat încă de la începerea traseului montan, ploaia a venit după coborârea de pe munte, astfel am reușit să ne adăpostim în foișorul din parcul orașului Slănic Moldova. Acolo am savurat un prânz delicios și am povestit despre aventurile trăite.

Adresăm mulțumiri speciale Primarului orașului Slănic Moldova, dl Gheorghe Baciu, pentru sprijinul acordat prin punerea la dispoziție a microbuzului școlar și pentru posibilitatea de a urca gratuit cu telescaunul, membrilor jandarmeriei pentru însoțirea pe traseul montan și toate informațiile primite, voluntarilor care ne sunt alături ori de cate ori avem nevoie și tuturor binefăcătorilor.

Excursia la Slănic Moldova a fost o experiență deosebită pentru toți participanții. Aceasta  le-a oferit oportunitatea de a se conecta cu natura, de a învăța lucruri noi și de a crea amintiri de neuitat. Centrul pentru servicii sociale “Sf. Luigi Scrosoppi” din Cireșoaia continuă să organizeze astfel de activități, demonstrând încă o dată că educația nu se limitează la sala de clasă, ci se poate desfășura oriunde, chiar și în mijlocul naturii.

Bogătoiu Georgiana și Echipa Educațională