În perioada mai – iunie 2017 activitatea Centrului pentru Servicii Sociale „Sf. Luigi Scrosoppi” a continuat în așteptarea mult doritei vacanțe.
Luna mai a fost dedicată pregătirilor zilei de 1 iunie, activităților de vacanță, activităților administrative și firește mult așteptatei vacanțe. Vacanță școlară pentru că activitățile centrului continuă și în perioada iunie – august pentru un număr mult mai mare de copii și adolescenți cu vârste cuprinde între 6 – 18 ani.
Am început luna mai în forță – prin curățarea vecinătăților. Cu toate că nu a trecut nici o lună de la evenimentul de igienizare „Slănicul fără gunoaie” prin „amabilitatea” unor locuitori ai cartierului Cireșoaia poienița și vecinătățile Centrului de zi s-au umplut de diferite gunoaie de la cele menajere sau provenite de la animale la materiale de construcți/demolări. Împreună cu copii sub atenta îndrumare a sr. Cristina Farțadi am curățat o parte din aceste gunoaie. Unele fiind materiale periculoase pentru copii (cioburi de sticlă sau ceramică, sârme, etc.) sau prea mari pentru capacitățile noastre de transport nu au putut fi duse la gheena de gunoi din apropiere.
Pe lângă activitățile obișnuite „Engleza cu Artur” la care s-a alăturat și dna prof Maria Scurtu, „Atelierul de chitară”, etc. s-au început pregătirile intense pentru ziua de 1 iunie. Echipa Centrului împreună cu copii au pregătit o serie de surprize pentru cei invitați la eveniment.
Serbarea de 1 iunie a fost una inedită, copiii au pregătit doua scenete originale
„Copiii de la Fatima” cu ocazia împlinirii a o suta de ani de când Fecioara Maria s-a aratat celor 3 copii în această localitate.
„Alice în țara minunilor” a fost parcă în ton cu vremea, Alice ne-a condus prin tărâmuri magice sub un cer când ploios când însorit. Sceneta mimată de personaje și povestită de povestitor a fost pusă în scenă cu multă migală, copii intrând în pielea personajelor cu dăruire.
După ce Alice și prieteniei ne-au spus povestea lor, grupul de copii de la „Atelierul de chitară” împreună cu părintele paroh Marian Dascălu, ne-au demonstrat ce au învățat în anul care a trecut. Ca să înveselim atmosfera, după ploaie cu mic cu mare toți copii au pornit la dans.
Surpriza pregătită de surori pentru copii a fost „Fântâna dorințelor”, o tombolă inedită unde dintr-o fântână misterioasă apăreau ca prin magie, într-un coșuleț tot felul de jocuri și jucării. Pe lângă părinți alături de noi au fost și cadre didactice, autorități locale și mulți prieteni din comunitate.
Ca să continuăm în același ton am răspuns, ca în fiecare an invitațiilor de a participa la serbările organizate la școală. Anul acesta la clasa a IV-a a Scolii Gimnaziale nr. 2 Cireșoaia serbarea de final a fost una specială, copii care au frecventat timp de 4 ani activitățile Centrului de zi vor merge în ciclul următor școlar și vor lăsa în urmă amintiri de neuitat atât de la școală cât și de la Centru. Împreună cu dna învățător Mirela Birtea au pregătit un program foarte special: de la mici scenete amuzante despre fiecare dintre ei și momentele speciale trăite împreună, la compoziții personale (scrisori și cântece) adresate dnei învățător ca semn de recunoștință. Nu au lipsit dansul, diplomele și un scurt moment cu fotografii dedicate evoluției fiecărui elev, de la grupa pregătitoare la clasa a IV, atât părinții cât și copii au fost foarte emoționați.
Vizita copiilor de la grădinița nr. 2 Cireșoaia a fost un moment inedit. În cadrul protocolului de colaborare pe care îl avem cu Școala Gimnazială nr. 1 Slănic Moldova și a deschiderii față de comunitate se organizează des diferite întâlnirii cu scopul de a promova activitățile Centrului de zi.
Vara la Centru, a început cu activități de formare civico-morale, organizate de sr. Cristina Farțadi împreună cu parohia Sf. Ana din cartierul Cireșoaia. La aceste activități participă anual aproximativ 250 de copii și adolescenți, pe perioada iunie – august, iar activitățile sunt foarte diverse: formare voluntari, formare creștină pentru copii și adolescenți, activități recreative, campusuri estivale, etc. La primele activități au participat în medie 40 de copii.
Formarea voluntarilor care a început în luna aprilie a continuat și în această lună mult mai intens. Adolescenți se întâlnesc în fiecare vineri, participând în medie 20 de persoane/întâlnire.
Ioana Bucioacă
Asistent social
1 thought on “În așteptarea vacanței”
Comments are closed.